Vereniging of professionele cursusaanbieder?

Mensen die interesse hebben in een EHBO cursus vragen ons wel eens waar ze deze cursus het beste kunnen volgen: bij de plaatselijke EHBO vereniging of bij een professionele cursusaanbieder, zoals ATENTO EHBO?

Een klant kan deze vraag het beste zelf beantwoorden. Hij moet zelf nadenken wat hij straks met zijn EHBO kennis kan en wil doen. We geven wel altijd de volgende overwegingen mee.

Allereerst: ATENTO EHBO draagt EHBO verenigingen een warm hart toe. Ria is als vrijwillig instructeur verbonden aan een EHBO vereniging. Bij andere verenigingen verzorgt ze als freelance instructeur lessen tegen gereduceerd tarief.

EHBO verenigingen vervullen een belangrijke taak in de samenleving. EHBO vrijwilligers bemannen bij lokale evenementen de EHBO posten en helpen zo de kosten laag te houden. Daarnaast zorgen EHBO verenigingen voor een netwerk van hulpverleners in hun dorp of stad. Een goed voorbeeld hiervan zijn de diverse AED projecten (AED Alert, Hart voor Leudal), die vaak door lokale EHBO verenigingen zijn opgezet en waarvoor de EHBO verenigingen de mensen opleiden.

Verschil in leskwaliteit hoeft er niet te zijn. Een EHBO vereniging die haar zaken organisatorisch goed op orde heeft en die over enthousiaste instructeurs beschikt kan zeker dezelfde kwaliteit bieden als een professionele cursusaanbieder.

Een groot verschil is de investering in tijd. De meeste EHBO verenigingen verwachten van hun vrijwilligers dat ze jaarlijks één of meer posten bemannen. Soms wordt ook nog gevraagd om deel te nemen aan één of meer geldinzamelingsacties. Een professionele cursusaanbieder kent dit allemaal niet.

Een ander verschil zit in de kosten: EHBO verenigingen kunnen hun cursussen en herhalingslessen goedkoper aanbieden, omdat ze met vrijwilligers werken. Bovendien hebben verenigingen over het algemeen geen winstoogmerk.

Samengevat: hebt u voldoende tijd en wilt u meer uit uw EHBO diploma halen, overweeg dan om u bij een EHBO vereniging aan te sluiten. Ontbreekt het u aan tijd en/of interesse om als EHBO vrijwilliger actief te zijn, dan is een professionele cursusaanbieder de juiste keuze.